Een hamster is een ideale keus als je denkt aan een eerste huisdier. Minder verantwoording in vergelijking met bijvoorbeeld een cavia. Het verblijf mag in verhouding tot andere knaagdieren ook wat kleiner. En als je even geen tijd voor hem hebt, vindt de hamster dat prima. Maar dit diertje kan zeker een fijn en gezellig maatje worden.
Vanaf 1 juli 2024 is de huis- en hobbydierenlijst ingegaan. Alle dieren die niet op deze lijst staan, mag je vanaf deze datum niet meer aanschaffen. Hier valt ook de Russische dwerghamster onder.
Als je voor 1 juli een Russische dwerghamster hebt, mag je deze uiteraard houden als huisdier tot aan het overlijden van je dier. Alle Russische dwerghamsters die voor 1 juli 2024 geboren zijn, mogen nog aangeschaft worden. Dit geldt dan bijvoorbeeld voor de hamsters die in asiels of opvangen verblijven en nog geadopteerd kunnen worden.Door deze nieuwe lijst heeft Chews Store geen Russische dwerghamsters meer beschikbaar.
Niemand wil natuurlijk een hamster die bang is of meteen gaat bijten. Het is fijn als het diertje al gewend is aan mensen en weet dat mensen geen gevaar betekenen. Daarom besteden wij veel aandacht aan het socialiseren. Zo hebben de dieren bij ons voldoende ruimte en de mogelijkheid om te kunnen schuilen. Daarom moet je bij ons altijd iets meer moeite doen om de hamsters te zien. Minder voor jou, maar véél fijner voor hun. Maar als ze alleen maar een laagje bodembedekking hebben en geen kant op kunnen, zullen ze alleen maar bang en schrikachtig worden.
Hamsters zijn prooidieren, waarbij het meeste gevaar van boven komt. Dus als je ze meteen met de hand gaat pakken, zullen ze zich gaan verdedigen en je bijten. De hamster moet leren, dat mensen leuk en positief zijn. Daarom gebruiken wij in eerste instantie een bakje, om het dier uit zijn verblijf te halen. Zo wordt het bakje negatief en niet je hand. Door ze daarna met de hand wat lekkers aan te bieden, leert hij snel, dat mensen best leuk zijn. En dat is wat we natuurlijk willen!
Zoals meestal wel bekend is een hamster een dier wat ‘s avonds en ‘s nachts actief is en overdag ligt te pitten. Sterker nog, hoe vaker je hem op de dag wakker maakt, hoe korter de hamster leeft. Stel je maar eens voor dat jij 10x per nacht wordt gestoord in je slaap. En dat elke dag opnieuw…..
Maar er zijn echt wel manieren, om te zorgen dat hij overdag ook aandacht voor je heeft. Daar kunnen we je verschillende tips in geven, hoe dit te trainen.
Een hamster als fijn huisdier is natuurlijk ook gezond. Maar vaak is dat niet zo vanzelfsprekend. Wij hebben 1 vaste fokker voor onze kleinere knaagdieren, waar we alles mogen zien, en alles van weten. Vanaf het begin gaan we hier elke week zelf heen om onze hamsters zelf te bekijken, en te beoordelen op gezondheid en karakter. Inmiddels hebben we zo’n goede samenwerking, dat ze ook vaak rechtstreeks gebracht worden, omdat de fokker nu weet wat onze eis en standaard is. Dat kan betekenen dat we soms van een soort geen jonge hamsters hebben. Maar liever even niet, dan dieren waar we niet 100% achter staan.
We zullen nooit dieren van particulieren aannemen, omdat we echt de achtergrond willen weten, om iedereen te kunnen garanderen dat hun nieuwe jonge hamster gezond is. Bij eventuele problemen weten we waar we naartoe moeten, en zo is in de tijd een hele fijne samenwerking ontstaan.
Benieuwd welke hamster bij je past? Kom gerust langs of maak een afspraak en dan gaan we samen uitgebreid kijken en proberen wat goed voelt voor jou en natuurlijk voor het dier.
Meer info over de verzorging van een hamster? Kijk dan op licg.nl voor betrouwbare en objectieve informatie.
Over het algemeen wordt er eerder té goed voor een hamster gezorgd, dan slecht. Een grote bak vol met allemaal verschillende, lekkere dingen. Maar hierdoor wordt de hamster alleen maar selectief.
Hij maakt zijn bakje netjes leeg. Eet de lekkerste dingen op, en de minder lekkere, maar nodige brokjes verstopt hij. ‘Hamsteren.’ En daarna wordt zijn bakje weer netjes gevuld. Vervolgens wordt eigenlijk 3/4 van het eten weggegooid, met het schoonmaken. De hamster wordt alleen maar dikker, en door het alleen maar vet eten, wordt hij overactief. Zoals een kind wat veel te veel suiker eet.
Wist je dat een dwerghamster eigenlijk maar een theelepel per dag eet?
Qua snacks is de hamster 1 van de makkelijkste knaagdieren. Van vlees tot groente. Ze zijn bijvoorbeeld dol op meelwormpjes en allerlei lekkers. We hebben tal van gezondere snackjes voor hamsters. Zo kun je het dier op een verantwoordelijke manier verwennen. Zonder veel suikers en toevoegingen. En de meeste dieren worden daar alleen maar beter en blijer van!
Er zijn enorm veel verschillende bodembedekkers verkrijgbaar. Het gevaar zit hem vaak in de stoffigheid.
Onze leverancier heeft verschillende soorten getest en hamsters kregen daar baby’s op allerlei verschillende bodembedekkers. Het resultaat was schokkend. Waar de hamster bevallen was op zaagsel overleed 80% van de baby’s. De neusjes zaten meteen vol met stof en stikten.
Dit is 1 van de redenen waarom wij geen zaagsel aanbieden.
Stofvrije bodem is dus van belang. Daarnaast zorgt een wat ruwere ondergrond, voor het slijten van de nagels. Het knippen hiervan is namelijk echt niet te doen, en moet onder verdoving, bij de dierenarts.
Onze hamsters hebben beukensnippers in hun verblijf. Iets harder, geen stof en neemt goed geurtjes op. Dus ook minder vervangen en schoonmaken. Natuurlijk krijgen ze een handje katoenbedding, om een lekker warm en zacht nestje van te maken. Maar er zijn nog wel meer alternatieven. Een trend hierin is ‘hamsterscaping’. Met verschillende soorten bedekkers, een natuurlijke omgeving creëren. Met bijvoorbeeld: mos, zand, katoen en kokos.
Nieuwsgierig? Kom dan eens langs. Wij hebben een uitgebreid assortiment aan bodembedekkers, van natuurlijke materialen. En kunnen je veel tips geven, om je hamster een leuk leven te geven en gezond te houden!
Je stopt veel tijd aan het creëren van een tof, en fijn thuis. Daar hoort toch ook de huisvesting van je dier bij?Daarom besteden wij veel aandacht aan het verblijf van het dier. Modern en van deze tijd. Neutraal en strak van opzet, ingericht met veel natuurlijke materialen. Zodat het perfect in jouw huis past.
Wij geloven dat als het verblijf er aantrekkelijk uitziet, dit meer een meubelstuk wordt, waar je met plezier naar kijkt. Daardoor gaat het dier meer deel uitmaken van je leefomgeving, hoort er meer bij, krijgt meer aandacht en hierdoor een beter leven!
Als je een afspraak maakt, kunnen we tijd vrij maken voor je, zodat we al jouw wensen door kunnen spreken.