Cavia

De Cavia

Het algemene beeld van cavia’s is vaak dat ze wat suffig, schrikachtig en terughoudend zijn. Maar met veel liefde, aandacht en begrip voor deze diertjes kunnen ze écht je maatjes worden. En dat maakt cavia’s zeer geliefde huisdieren. En dat begint bij ons.

Wil jij graag een cavia als huisdier?

Kom eens langs bij Chews Store en ontvang alle informatie.

Socialisatie

Cavia’s zien vrij slecht en hebben in de natuur veel vijanden in de vorm van roofdieren. Dat is de reden dat ze bij een snelle beweging vaak wegrennen en in hun huisje duiken. Daarom geven wij ze in eerste instantie geen dicht schuilplekje, maar wel een beschermend, wat hoger verblijf, wat meer voorin de winkel. Zo krijgen ze vrij veel beweging mee, maar kunnen niet meteen verstoppen, waardoor ze sneller wennen, en leren dat bewegingen niet altijd gevaar betekent.

De dieren respecteren zoals ze zijn en wat ze nodig hebben hoort daar ook bij. Jezelf aankondigen als je ze gaat oppakken bijvoorbeeld. Als je ze opeens met een snelle beweging pakt, schrikken ze zich een hoedje. Cavia’s zullen bij ons ook nooit alleen zitten. Zeker jonge cavia’s voelen zich gewoon veel beter met een maatje om lekker mee te kwebbelen, achter elkaar aan te rennen en tegenaan te liggen.

Gezondheid

Een cavia als fijn huisdier is natuurlijk ook gezond. Maar vaak is dat niet zo vanzelfsprekend. Onze cavia’s worden geboren bij Yvonne van Caviastal Agiora. Van cavia’s met een eigenwijs kruintje op het hoofd, tot US teddy’s met hun heerlijke zachte vacht. Van alle cavia’s die zij heeft is de achtergrond bekend, en zo kunnen wij samen met Yvonne de gezondheid garanderen. Omdat er goed gelet wordt op de gezondheid van de ouders, is het een logisch gevolg dat niet altijd alle rassen beschikbaar zijn in onze shop. Maar liever even niet, dan dieren waar we niet achter kunnen staan. Maar stel ons de vraag, en we kunnen je vertellen wat er is, of wat er op korte termijn zal zijn.

Cavia’s hebben vrij snel last van huidproblemen. Zeker als de weerstand lager is, wat een logisch gevolg is, als de diertjes verhuizen. Daarom worden ze preventief behandeld om dit soort problemen te voorkomen.

We zullen nooit dieren van particulieren aannemen, omdat we echt de achtergrond willen weten, om iedereen te kunnen garanderen dat hun nieuwe jonge cavia gezond is. Bij eventuele problemen weten we waar we naartoe moeten, en zo wordt het resultaat alleen maar beter en beter.

Denk jij aan cavia’s als huisdier? Kom dan eens langs om te ervaren dat het ook anders kan. Zo zullen we uitgebreid de tijd nemen, om te kijken welke cavia’s bij jullie passen. En natuurlijk welke cavia’s bij elkaar passen. Want een cavia is véél gelukkiger met een soortgenoot als maatje.

Veel mensen die 1 cavia hebben, besluiten om bij ons te komen koppelen voor een 2e of 3e. En die zijn het er allemaal over eens: ‘Dit hadden we eerder moeten doen.’ Je cavia zal vrijer worden, meer bewegen, minder verstoppen en vaker popcornen. (gekke sprongen, die een cavia maakt als hij blij is)

Veel dieren worden alleen op uiterlijk uitgezocht, maar het wederzijdse gevoel vinden wij het allerbelangrijkste. Als een cavia zich meteen fijn bij je voelt, zul je merken dat de band nog sterker wordt en het een leuker huisdier is!

Meer info over de verzorging van een cavia? Kijk dan op licg.nl voor betrouwbare en objectieve informatie.

Wil jij graag een cavia als huisdier?

Kom eens langs bij Chews Store en ontvang alle informatie.

Voeding

Een gezonde cavia begint bij de juiste voeding.

We zullen je helpen, door met een maatbekertje aan te geven, wat je cavia per dag nodig heeft. Hooi is namelijk hét basisvoer. Bij teveel brokjes, eet je cavia weinig hooi en dat kan op termijn tand- en darmproblemen geven. Goed hooi is vers, lang en niet stoffig.

Ondanks alle vitamines in groente, kunnen cavia’s geen vitamine C uit voeding halen en zal dus extra gegeven moeten worden in druppels of pilletjes. Zonder deze toevoeging kunnen ze al snel huidproblemen ontwikkelen.

Een extraatje? Probeer dan eens onze gedroogde kruiden. Vooral weegbree, paardenbloemblad en zonnebloemblaadjes zijn favoriet. Deze kruiden hebben verschillende gezonde eigenschappen en de caafs zijn er dol op. Zo is weegbree bijvoorbeeld ontstekingsremmend en weerstandverhogend. Het perfecte tussendoortje dus

Bodembedekking

Helaas leven nog heel veel cavia’s op zaagsel (houtvezel). Logisch ook, want de gemiddelde dierenwinkel heeft weinig anders. Sterker nog, op de meeste plekken zie je alleen maar cavia’s op houtvezel.

Echt zonde, want het kàn echt veel beter. Zowel voor de dieren, als voor de baasjes. Houtvezel bevat enorm veel stof, en beschadigt zelfs organen. De fijnstoffen in zaagsel zorgen voor irritaties van de luchtwegen en vaak voor ontstoken oogjes. Bij 24/7 inademen kan het op lange termijn zelfs de nieren en lever aantasten. Als je een zak zaagsel openmaakt, moet je zelf al bijna niesen. Stel je dan eens voor dat je een cavia bent en je neus er continue 5cm boven hangt….. Ook betekent het veel schoonmaken en veel rommel.

Wij kiezen voor kartonsnippers. Geen stof. Geen irritaties. En door het laagje snippers zakken de keutels en plasjes naar onder. De bovenste laag blijft daardoor langer schoon en zorgt dat geurtjes veel langer uitblijven. In gebruik dus eigenlijk de goedkoopste bodembedekking die er is, omdat je simpelweg veel minder schoonmaakt en weggooit.

Probeer het, en je wilt nooit meer anders. Kom maar eens ruiken in onze shop. Wij maken onze cavia’s 1x in de 2 weken schoon en bij ons stinkt het niet! Exclusief verkrijgbaar bij Chews&Nibbles.

WIl jij een cavia als nieuw vriendje?

Kom dan eens langs bij Chews Store!

Degoe
De degoe is een vriendelijk en enthousiast dier.
Tamme rat
De rat is enorm sociaal, loyaal, slim en schoon.