Gerbils, of ook wel woestijnratjes genoemd, zijn nog relatief onbekende knagertjes, maar vaak juist hét perfecte huisdier. Als mensen denken aan een hamster, passen gerbils regelmatig beter bij hun verwachtingen. Zo zijn ze overdag veel actiever. Zien heel goed diepte, dus springen niet zomaar van je hand en hebben zelden de neiging om te bijten. Ze komen nieuwsgierig kijken, als je iets lekkers voor ze hebt.
Zo leven ze ook het allerliefst met een soortgenoot. Wij horen veel dat mensen 1 hamster maar zielig vinden, terwijl dat dier nu eenmaal solitair is en geen 2e hamster accepteert in zijn verblijf. Terwijl gerbils heerlijk samen liggen te pitten in hun zelfgebouwde nestje en elkaar echt nodig hebben om gezond te blijven.
De leukste gerbils komen nieuwsgierig kijken, stappen rustig op je hand, pakken iets lekkers aan en bijten niet. Dat alles begint met een goede start. Jonge gerbils moeten mensen gaan vertrouwen en zien als iets leuks en positiefs. Daar beginnen wij eigenlijk meteen mee, zodra de jonge diertjes bij ons komen. We bieden ze een meelwormpje aan, en dat is voor een gerbil onweerstaanbaar. Zo overwinnen ze al snel hun eerste angst en komen nieuwsgierig kijken of er nog iets lekkers te halen valt.
Een gerbil die gedwongen alleen leeft, kan ook gedragsproblemen ontwikkelen. Daarom zullen we altijd ons best doen, dat elke gerbil bij ons een maatje heeft. We respecteren onze dieren zo veel mogelijk en verwachten dat ook van onze bezoekers. Daarom leven onze dieren niet vol in het zicht, maar krijgen ze genoeg ruimte, bodembedekking en schuilplekjes. Zodat alle knagers zich veilig en goed voelen.
Dat is de manier voor een zo sociaal mogelijk dier. Zo zorgen we dat ze al zo goed mogelijk voorbereid zijn op hun nieuwe huis. En ze een ‘happy’ leven tegemoet gaan, bij baasjes die weten waar ze aan beginnen en de beste keuze hebben gemaakt.
Karakter en gezondheid van de dieren staat bij ons altijd op nummer 1. Veel belangrijker dan het uiterlijk van de gerbils. Een gezonde gerbil heeft goede sterke tanden, droge keuteltjes en een mooie glanzende vacht. Dat zijn de eigenschappen waar wij op letten als wij wekelijks onze diertjes uitzoeken bij onze vaste fokker voor alle kleine knaagdieren. Het is eveneens de reden dat wij geen dieren aannemen van particulieren. Zo kunnen wij iedere nieuwe eigenaar garanderen dat hun gerbil gezond is, niet te jong van het nest is gehaald en met respect is behandeld voor ze bij ons zijn.
Een gevolg van deze werkwijze kan zijn dat er geen gerbils aanwezig zijn in onze shop. Liever even geen diertjes, dan diertjes waar we niet achter staan. Maar dat duurt meestal niet lang.
Je kunt altijd eerst contact opnemen om te horen of we ze op dat moment in de shop hebben en als dat niet zo is, wanneer we ze weer verwachten.
De winter is een wat lastigere tijd voor een woestijnbewoner, zoals een gerbil. Daarom houden wij ze de eerste dagen goed in de gaten en krijgen ze meestal de eerste tijd een heat-pad. Vooral als de omgevingstemperatuur regelmatig wisselt. Deze geeft ze extra warmte, mochten ze dat nodig hebben nu hun moeder er niet meer is om ze dat te geven. Als ze iets ouder worden, kunnen ze dit zelf pas beter reguleren.
Zo kunnen we ze de beste goede start geven, om een leuk leven tegemoet te gaan bij hun nieuwe baasjes. Vol met tunnels graven, spelen en knabbelen aan hout.
Gerbils leven in hun natuurlijke omgeving in gebieden waar het vrij karig is wat voeding betreft. Namelijk woestijnachtige grond. Ze zijn sterk en hun lichaam is daar helemaal op gebouwd. Maar daar moet bij hun voeding goed op gelet worden.
Het lichaam van een gerbil is niet gemaakt om veel suikers, zout en vet op te nemen. Krijgen ze dit wel veel binnen, kunnen ze snel overlijden aan suikerziekte. Ze eten in de natuur juist wel veel insecten, dus dierlijke eiwitten hoort bij hun dagelijkse dieet.
In elke groep gerbils heerst een hiërarchie. Één gerbil is de sterkste en maakt de dienst uit. Zo hoort dat nu eenmaal bij dieren die in een groep leven. Dit zal meestal ook de brutaalste gerbil zijn, die altijd als eerste de lekkernijen opeist.
Qua snackjes zijn gerbils dus ook wat lastiger. Wij maken onze eigen snack-mix voor gerbils met pompoenpitjes, meelwormen en gedroogde erwtenvlokken. Als insecteneters zijn ze ook dol op krekeltjes en sprinkhanen. Ook daarin hebben wij diverse gedroogde varianten. Tarwe aren of kruiden is ook een optie, af en toe, als afwisselend alternatief. Zolang het maar gedroogd is, zonder teveel vocht. Want je wilt toch zo lang mogelijk van deze vriendelijke diertjes genieten?
Gerbils graven in de natuur hele holen onder de grond. Ingewikkelde stelsels met allemaal verschillende kamers. Graven zit ze dus in het bloed. Katoenvezels zijn daarom zeer geschikt voor ze. Dit is lekker ruw en dik materiaal waar ze naar hartenlust in kunnen graven. Andere materialen zijn te dun en storten meteen weer in. Terwijl ze zo hard hun best doen. Wij horen ook vaak gerbil-eigenaren zeggen, dat het bijna zonde is om hun verblijf te verschonen.
We mixen er vaak nog andere materialen doorheen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld kokossnippers. Dit zijn allemaal kleine, harde stukjes. Hierdoor wordt hun bouwwerk nog steviger en hier kunnen ze meteen lekker op knabbelen. Hun 2e favoriete bezigheid. Hennepvezel kan ook een optie zijn of onze kartonsnippers. Allemaal mogelijkheden om te mixen met het katoen. De afwisseling maakt het overigens leuk voor ze. Dus probeer onze verschillende mogelijkheden eens!
Houtvezel vinden wij absoluut geen optie en is bij ons ook niet verkrijgbaar. Het is té stoffig, heel snel vies en creëert o.a. luchtwegproblemen bij de diertjes. Als je de halve dag aan het graven bent, is veel stof niet prettig.
Veel gerbil-verblijven hebben extra verdiepingen en daarop gebruiken wij beukensnippers. Hierop plaatsen wij hun etensbakje en hun zandbad. Dit wordt daardoor niet ‘per ongeluk’ onder gegraven. Gerbils houden hun vacht schoon met badzand. Oftewel chinchilla-zand. Geweldig om te zien als je ze net vers zand geeft. Dan gaan ze enthousiast liggen rollen en daar genieten de gerbils overduidelijk van.
Wil je meer lezen over gerbils? Kijk dan voor meer objectieve informatie op LICG.nl. En natuurlijk ben je altijd welkom in onze shop, voor meer informatie en een ontmoeting met deze vriendelijke diertjes.
Je stopt veel tijd aan het creëren van een tof, en fijn thuis. Daar hoort toch ook de huisvesting van je dier bij?
Daarom besteden wij veel aandacht aan het verblijf van het dier. Modern en van deze tijd. Neutraal en strak van opzet, ingericht met veel natuurlijke materialen. Zodat het perfect in jouw huis past.
Wij geloven dat als het verblijf er aantrekkelijk uitziet, dit meer een meubelstuk wordt, waar je met plezier naar kijkt. Daardoor gaat het dier meer deel uitmaken van je leefomgeving, hoort er meer bij, krijgt meer aandacht en hierdoor een beter leven!
Als je een afspraak maakt, kunnen we tijd vrij maken voor je, zodat we al jouw wensen door kunnen spreken.