fbpx
 

Onze ratjes

Heel vaak als mensen bij ons in de shop komen oriënteren, en we vragen wat ze zouden willen met hun nieuwe huisdier, komen we bij tamme ratjes uit. Ondanks alle vooroordelen die er bestaan over deze diertjes, zijn ze enorm sociaal, loyaal, slim, schoon en één van de weinige knaagdieren, die écht een sterke persoonlijke band met je ontwikkelen. Als die band is ontstaan, willen ze bij je blijven en kun je ze eigenlijk overal mee naartoe nemen. Dat maakt ratjes hele geliefde huisdieren.

Device Frame

Die band is er natuurlijk niet vanzelf. Als eerste moet een ratje leren dat mensen leuk zijn, en daarom beginnen wij eigenlijk altijd meteen met socialiseren. Zoals met heel veel dieren, werkt belonen daarin heel goed. Als ze naar ons toekomen, worden ze beloond met iets lekkers. Zoals een meelwormpje of een gedroogd bananenchipsje. En het blijft verbazingwekkend hoe snel ze om zijn. In no-time zitten ze meteen de volgende keer klaar als hun verblijf opengaat.

 

Omdat ratjes enorm sociale dieren zijn, worden ze als ze alleen wonen heel ongelukkig, ondanks alle aandacht die je ze geeft. Ze verstoppen zich steeds vaker, worden steeds minder actief, eten slecht. We zullen dan ook altijd aanraden, minimaal 2 ratjes samen te laten wonen.

De gezondheid van ratjes is echt een ding. Ze hebben snel last van stress en de daarop volgende kwaaltjes. Bij deze diertjes uit dit zich eigenlijk altijd in luchtwegproblemen of op de huid, bijvoorbeeld schurftmijt.

 

Als ratjes verhuizen, krijgen ze stress. Hierdoor gaat de weerstand naar beneden, met het gevolg dat de gezondheid achteruit gaat. Daarom krijgen alle ratjes meteen na binnenkomst bij ons, preventief Silsterk in het water. Dit is een weerstandbooster, op natuurlijke basis, ontwikkeld door Silverlinde. Een natuurgeneeskunde praktijk uit Breda. Dit helpt ze om de weerstand op peil te houden en problemen te voorkomen. Onze ervaring is dat dit dé manier is om ze sterk te houden, in tegenstelling tot de veel voorgeschreven antibiotica.

 

Wij mensen, hebben ratjes genetisch verslechterd, door ze als proefdier te gebruiken. Daarnaast worden ratjes ook als voederdier gefokt, voor slangen en dergelijke, waarbij gezondheid en een lang leven een onbelangrijke factor is. Daarom is het bij deze dieren, des te belangrijk, dat het fokken op een verantwoorde manier gebeurd. Op de juiste bodembedekking, geen tocht, geen doorfok. Daarom zullen we ook nooit dieren aannemen van particulieren. We moeten iedereen kunnen vertellen waar de diertjes vandaan komen. We gaan we ze zelf bij onze vaste fokker uitzoeken op karakter & gezondheid. Als het niet aan onze eisen voldoet, hebben we het liever even niet, dan dieren waar we niet achter staan.

Inmiddels kent onze fokker onze strenge eisen en voorwaarden, en worden ze ook regelmatig rechtstreeks naar ons gebracht. Denk jij aan ratjes als huisdier? Kom dan eens kijken bij ons, hoe tof ze zijn. Of maak een afspraak, dan gaan we samen kijken met welk dier je meteen een klik hebt. Dé belangrijkste factor bij het kiezen van een dier!

 

Meer info over de verzorging van een ratje? Kijk dan op licg.nl voor betrouwbare en objectieve informatie.

Net als bij ons, begint gezondheid en vitaliteit bij goede voeding. Ratjes zijn verzamelaars, dus zodra er een bakje met eten staat, zullen ze deze leeghalen en het eten naar een veilig plekje verplaatsen. Daarom is het soms lastig om te bepalen hoeveel ze eigenlijk nodig hebben. Daarnaast heb je in een groepje ratjes, met verschillende karaktertjes, altijd wel 1 die het brutaalste is en alle lekkere dingen pakt, zodat de anderen de restjes krijgen.

 

We hebben een uitgebreid assortiment in voeding, maar wij kiezen voor de samengestelde brokjes van Beaphar Care+. In elk brokje zit alles wat ze nodig hebben, dus worden de diertjes minder selectief en krijgt elk ratje de juiste voedingstoffen binnen. De vormpjes en hardheden zijn verschillend, waardoor ze hun tandjes goed moeten gebruiken en veel tandproblemen kunnen worden voorkomen. Aangezien de tanden hun hele leven blijven doorgroeien, moet deze goed kunnen slijten.

 

Ratten zijn één van de meest succesvolle dieren ter wereld en komen werkelijk overal voor. Voornamelijk omdat ze ALLES eten. Van insecten, tot groente, fruit en eigenlijk alles wat wij ook eten. Om ze te verwennen hebben we bij Chews&Nibbles volop verschillende pure en gezonde snacks, zoals gedroogde insecten, gevriesdroogde fruitmixjes en nog véél meer. Zonder teveel suikers. Ratjes hebben vaak aanleg om snel te dik te worden, dus is het verstandig hier op te letten.

 

Ratjes zijn ontzettend slim en kun je echt van alles leren. Zoals allerlei soorten denkspelletjes, waar wij er talloze van in huis hebben. Ideaal hiervoor is de mix speciaal voor ratjes. Vol met gezonde snackjes, in allemaal kleine stukjes om wat vaker te kunnen belonen, en samen uitgebreid te kunnen spelen en de goed ontwikkelde hersentjes van deze toffe diertjes flink uit te dagen!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken en vaak als ‘vies’ worden bestempeld, kunnen ratjes tegen 1 ding heel slecht: Stof!

 

Dit mag dan ook absoluut niet in de bodembedekking zitten. We horen nog wel eens dat hennepvezel gebruikt wordt in het verblijf, maar dit kan leiden tot diverse luchtweginfecties. Een ander ding wat een feit is bij deze diertjes; Ze laten graag hun geur achter. Dus is absorberende bodembedekking ook een fijne factor.

 

In onze shop, verblijven de ratjes in een knaagdier-terrarium en hierin werken maïskorrels het best. Geen stof en goed qua absorptie. Dat resulteert tot 1x per week schoonmaken.

 

In een tralie-verblijf raden wij papierkorrels aan. Wederom geen stof, zacht en een goede opname van vocht en geurtjes. Deze korrels kunnen, nadat ze verzadigd zijn met vocht, ook weer vocht afstoten en kan in een terrarium condensvorming veroorzaken. En ook dit kan problemen veroorzaken met de luchtwegen.

 

Al met al, vieze diertjes? Juist niet!

Je stopt veel tijd aan het creëren van een tof, en fijn thuis. Daar hoort toch ook de huisvesting van je dier bij?

Daarom besteden wij veel aandacht aan het verblijf van het dier. Modern en van deze tijd. Neutraal en strak van opzet, ingericht met veel natuurlijke materialen. Zodat het perfect in jouw huis past.

Wij geloven dat als het verblijf er aantrekkelijk uitziet, dit meer een meubelstuk wordt, waar je met plezier naar kijkt. Daardoor gaat het dier meer deel uitmaken van je leefomgeving, hoort er meer bij, krijgt meer aandacht en hierdoor een beter leven!

Als je een afspraak maakt, kunnen we tijd vrij maken voor je, zodat we al jouw wensen door kunnen spreken.