fbpx
X

Een verzorgingslijn voor konijnen

Net als jijzelf, heeft ook jouw konijn wel eens wat extra verzorging nodig. Bijvoorbeeld na een operatie, maar ook als het konijn wat ouder wordt en zichzelf niet helemaal meer kan onderhouden. Ook kunnen konijnen die samenwonen elkaar wel eens verwonden of bijten, wat extra verzorging vereist. En daarom heeft Jouw Konijn nu een verzorgingslijn ontwikkeld.

In de natuur weet een konijn precies wat hij moet doen of moet zoeken ter ondersteuning in deze situaties, maar een konijn als huisdier heeft ons hiervoor nodig. Maar wat heb je nu precies nodig en op welk moment? Ik vroeg het Ilse Pos, die voor ons de verzorgingslijn van Jouw Konijn heeft samengesteld. Niets is belangrijker dan een gezonde huid, want konijnen hebben een hele gevoelige huid, wat snel kan leiden tot abcessen of andere vervelende huidproblemen.

SKINCARE

De Skincare, het woord zegt het al, is puur voor de verzorging en het in conditie houden van de huid. Je kunt het een beetje zien als de dagcrème voor de mens. Zo is dit de dagcrème voor het konijn. Konijnen hebben niet voor niets overal haar. Dit biedt bescherming tegen vuil en vocht. Dit voorkomt onstekingen, beschadigingen en andere gekke dingen.

Je kunt het elke dag gebruiken, en dit product moet je eigenlijk echt in huis hebben, want elk konijn heeft wel eens droge plekken. Maar ook een oudere huid, een konijn wat roos heeft of vilt, is hiermee geholpen. Je sprayt het op de huid, dus je moet eerst de haren opzij leggen, en dan de spray gebruiken.

Wordt jouw konijn gecastreerd of gesteriliseerd? Of ondergaat het een ander soort operatie? Vaak wordt er dan een deel van de vacht weggeschoren. Door deze huid dagelijks te behandelen met de Skincare is deze extra beschermd tegen invloeden van buitenaf en voorkomt daardoor ontstekingen of andere beschadigingen, waardoor zo’n operatie een hele vervelende nasleep zou kunnen krijgen.

SKINREPAIR

De Skinrepair, die heelt de huid. Je kunt het gebruiken op open wonden, waar het de bacteriën doodt en de wond snel laat genezen. Wanneer de wond dicht is, kun je overstappen naar de Skincare.

Wordt jouw konijn gesteriliseerd of gecastreerd? De Skinrepair werkt dan uitermate goed om de wond zo snel mogelijk te herstellen.

Maar eigenlijk in elke denkbare situatie waar een wondje kan onstaan. Denk hierbij aan koppelingen of meningsverschillen tussen de konijnen bij hormonaal gedrag. Wij lossen dit met woorden op, maar konijnen zijn meestal iets directer en kunnen dan al snel bijtwondjes bij elkaar veroorzaken. En ook bij urinebrand werkt de Skinrepair goed.

Je sprayt het op de wond, zo’n drie tot vier keer op een dag, en zult zien dat de huid in no-time veel rustiger wordt en hersteld.

BUNNY SHAMPOO

Konijnen was je eigenlijk indien strikt noodzakelijk. Over het algemeen kan een konijn zijn vacht prima zelf onderhouden. Maar er kunnen situaties zijn, waarbij je niet anders kunt. Zoals bijvoorbeeld bij diarree of extreme vervuiling. Belangrijk is dat dan het product de huid verzorgd en de balans en de structuur van de vacht niet verstoord. Een gezonde vacht ligt dakpansgewijs op de huid en zorgt daardoor dat vuil en vocht de huid niet kan bereiken.

Deze Bunnyshampoo bevat geen extra geuren, die tot problemen tussen je konijnen kunnen leiden. Verwijdert vuil, en zorgt dat de vacht schoon wordt, maar verder niet aantast. Alleen wassen met water kan resulteren in een vacht die niet meer in balans is, waardoor de huid geïrriteerd en aangetast raakt, omdat de vacht niet meer waterafstotend en sluitend is.

BUNNY HONEY

En dan is er ook nog honingzalf. Deze is heel goed wanneer jouw konijn diepere wonden heeft. Zeker in de periode waar er veel vliegen zijn. Met de honingzalf sluit je de wond af, en daarmee dus de geur, zodat vliegen niet worden aangetrokken.

Je gebruikt dan eerst de Skinrepair om te ontsmetten en dan smeer je de honingzalf erop. Door de wond af te sluiten met de Bunnyhoney krijgen bacteriën en infecties geen kans en zal de wond sneller genezen. Ook werkt de honing in deze zalf verzachtend en verzorgend, wat bijdraagt aan het herstel.

BUNNYBUTTS

Bunnybutts zijn ideaal als jouw konijn zichzelf niet helemaal goed meer kan onderhouden, door bijvoorbeeld ouderdom of na een operatie. Met de bunnybutts was je je konijn, daar waar het zichzelf normaal wast.

Heeft jouw konijn last van plakpoep? Veel mensen gaan met water aan de gang. Maar water kan de huid en vacht flink beschadigen. Ook kan dit bij langharige konijnen heel snel vervilting veroorzaken. Dat zijn klitten die op de huid zitten en die zijn heel lastig weer uit de vacht te krijgen.

Met de Bunnybutts kun je op een veilige en verzorgende manier plakpoep of diarree van de billen verwijderen. De crème die op de doekjes zit verzorgen de huid van je konijn meteen en voorkomt irritaties en beschadigingen.

Ook pootjes die vies zijn van het stro of modder kun je makkelijk en veilig schoonmaken met deze doekjes. Of wat dacht je van konijnen die snel vieze oogjes hebben? Makkelijk, veilig en verzorgend!

ALLES OP EEN RIJTJE

  • Jouw konijn wordt gesteriliseerd, gecastreerd of geopereerd… Skinrepair op de wond, en Skincare op de geschoren huid. Als de wond zo goed als genezen is, kun je deze extra onderhouden en verzorgen met de Skincare.
  • Jouw konijn heeft een open wond… Skinrepair. En als het een diepe wond betreft, ook de Bunnyhoney. Als de wond gesloten is, de Skincare ter ondersteuning.
  • Jouw konijn heeft plakpoep… Weghalen met de Bunnybutts en eventueel insprayen met Skinrepair. (Plakpoep zijn vastgeplakte keutels, diarree is dunne ontlasting)
  • Jouw konijn heeft diarree… Eigenlijk hetzelfde als bij plakpoep, alleen begin je met het wassen van het kontje met Bunnyshampoo, dan droog föhnen met een koude föhn. Vervolgens de eventuele restjes weghalen met de Bunnybutts en indien de huid geïrriteerd is, de Skinrepair gebruiken.
  • Jouw konijn heeft urinebrand… Skinrepair, Bunnyhoney en daarna Skincare.

NOG EVEN OVER DE VERZORGINGSLIJN EN DIT BLOG…

Konijnen herkennen elkaar op geur. Het gebruik van geparfumeerde producten kan er voor zorgen dat een konijn niet meer herkend wordt door zijn groepsgenoten. De geselecteerde producten zijn geurloos, waardoor het behandelde konijn nog steeds door de groepsgenoten herkend wordt. Dit product is ontwikkeld door Dermagroom en wordt ook gebruikt door dierenartsen. Maar deze producten zijn geen vervanger voor een bezoek aan de dierenarts.

Wil je meer lezen over vachtverzorging? Overweeg dan eens het boek Jouw konijn, verzorging aan te schaffen, geschreven door vachtexpert Ilse Pos. 

Alle producten zijn verkrijgbaar in onze winkel Chews&Nibbles, de opvang Chews&Shelter of online bij Jouw Konijn.