fbpx

Verrijking voor je hamster

Je ziet het steeds meer. Natuurlijke materialen voor je hamster. Maar wat vindt jouw hamster fijn? Wat zorgt ervoor dat hij zich thuis voelt? En hoe kun je zorgen dat je de hamster zoveel mogelijk natuurlijke verrijking geeft?

Terug naar de oorsprong

Hiervoor moeten we terug naar de oorsprong van de hamster. De hamster komt uit de steppegebieden, dit zijn landschapstypen met voornamelijk grassen, struikjes en kruiden. Hier groeien geen bomen.

De hamsterburcht

De hamster leeft graag onder de grond in een hamsterburcht. Of ze deze nu overnemen, lenen van een andere burchtbewoner (hallo buurman!) of dat ze deze zelf graven, dat maakt ze niet veel uit. Deze burchten beschermen de hamster tegen de extreme hitte overdag en koude ‘s nachts, die op de steppe voorkomt.

Voeding en hamsterwangetjes

Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. ’s Nachts kunnen ze ongemerkt zaden, grassen, wortelen, kruiden en ander plantaardig materiaal zoeken. Ook zoeken hamsters naar dierlijke eiwitten, die ze binnen krijgen door insecten, wormen, slakken of andere kleine diertjes te eten. Maar in de steppe is niet altijd even veel voedsel te vinden. Hierdoor maken hamsters maar al te graag gebruik van hun wangzakken; alles wat ze tegenkomen verzamelen ze en stoppen ze in hun voorraadwangzakjes. Handig voor de voorraadkast!

Omdat er zo weinig voedsel te vergaren is zijn hamsters ’s nachts enorm actief. Ze kunnen wel twee à drie kilometer per nacht afleggen!

Hamsterscaping

“Het zo natuurlijk mogelijk inrichten van het hamsterverblijf, met de nadruk op de natuurlijke behoefte van  de hamster.”

Begin bij het begin

De basis is het aller belangrijkst. Geef je hamster een kooi of terrarium die bij hem past. De dwerghamsterkooi heeft bij voorkeur een minimale afmeting van 60×50 cm en de Syrische hamsterkooi een afmeting van minimaal 80×50 cm

Bodembedekkers

Geef de hamster een lekkere dikke laag bodembedekking (15cm) waar hij fijn in kan graven, of zet een gave graaftoren weg, waar hij zich naar hartenlust in kan uitleven.

* Gebruik nooit zaagsel, zaagsel is gemaakt van naaldbomen en bevatten toxische stoffen. Dit is zowel voor jouw neus als de mini-neus van je hamster niet prettig. Er zijn genoeg gave alternatieven!

Bodembedekkers kunnen bestaan uit verschillende natuurlijke producten. Voor het met plezierige effect maak je gebruikt van verschillende lagen en materialen. Zo kan de hamster heerlijk graven, slenteren en rennen op verschillende ondergronden.

Verschillende bodembedekkers

 

Kokos – Een fijn product voor een heerlijke bos en herfstachtige look! De kleine kokosvezels gebruikt de hamster maar al te graag om een fijn nestje mee te bouwen. Kokos is van nature schimmelvrij en zal dus erg lang fris blijven!

Hennepvezel – Een perfecte basis voor in jouw hok. Graafbaar én handig om als eerste laag te gebruiken om hoogte op te bouwen.

Beukensnippers – groot en klein, leuk om af te wisselen of samen te gebruiken. Heerlijk om tussen te struinen en te graven.

Kokoshumus – een fijn zachte turfachtige aarde die je doet denken aan de aarde in het bos. Ideaal om te graven, lekker luchtig maar ook een beetje vochtig. Ook perfect om wat hamsterplantjes in te planten! Schimmel- en kiemvrij en zonder toevoeging van meststoffen.

Katoenvezel –  lekker warm en zacht aan de voetjes. Ideaal om een nestje van te bouwen!

Mos – Een mooie zachte afdekking voor huisjes en heuvels.

Pijnboomschors – Zacht aan de voeten, werkt als vochtreservoir en absorbeert vervelende geurtjes. Geeft het geheel een bosachtige look.

De inrichting

De hamster heeft graag iets te doen. Verschillende huisjes, grotten, takken en schuilplekken zijn ideaal om je hamster uren bezig te houden. Wissel af met verschillend materiaal, zodat jouw hamster ook kan knagen, schuilen en kan ontdekken.

 

Huisjes

Je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Standaardhuisjes, huisjes met verdiepingen, meerdere kamers of een ingang naar de hamsterburcht. We zetten de tofste huisjes voor je op een rij.

Beweging

Aangezien hamsters in de natuur makkelijk twee a drie kilometer per nacht kunnen afleggen, is beweging erg belangrijk. Lage opstapjes of verdiepingen geven de hamster ook meer ruimte om te kunnen rennen. Alle hamsters, met uitzondering van de Chinese dwerghamster, klimmen eigenlijk niet. Ze zien weinig diepte en kunnen gemakkelijk vallen. Zorg er dan dus ook altijd voor dat de verdiepingen niet te hoog zijn en makkelijk bereikbaar zijn. Ideaal zijn wilgenbruggen die je kan vouwen en buigen in elk mogelijk design. En je kunt ook deze prachtige toren gebruiken met stevige opstapjes, of de lage boomschorsopstap waarmee elke hamster makkelijk naar de volgende verdieping komt!

Loopwiel

Ideaal voor elke hamster. Een wiel om in te rennen! Gegarandeerd uren plezier voor je hammie wanneer hij zijn kilometers aflegt in het loopwiel van zijn dromen. Belangrijk is dat je het juiste formaat kiest. De hamster moet zonder gebogen ruggetje kunnen rennen.

Doorsnede loopwiel voor de Dwerghamster: 20cm
Doorsnede loopwiel voor de Syrische hamster: 28cm.

Zandbad

Om de hamster een handje te helpen met de reiniging van zijn vachtje en velletje is het aan te raden om hem een zandbadje aan te bieden. Hamsters vinden een zandbad vaak geweldig en je ziet ze dan ook al snel lekker rollen in het bakje. Gebruik chinchillazand in het bakje. Het rollen in het zand heeft als functie om de vacht te reinigen. Hierdoor blijft het vachtje van jouw hamster lekker schoon en mooi glanzend. In de zomer en tijdens warme dagen werkt het zand ook verkoelend! Gebruik een zandbak die groot genoeg is om lekker in rond te rollen, of een lange wilgenbrug (die je rond plaatst) als zandbad.

Aankleding

Doormiddel van leuke extra materialen kun je het hok gezellig en leuk aankleden. Dit kan door het plaatsen van een mooie tak of een kurktunnel waar je hamster op, in en omheen kan wandelen. Kurktunnels en takken hebben allemaal hun eigen vorm en maat, en zijn hierdoor altijd uniek! En naast klim- en schuilmogelijkheden is het ook tof om het hok nog aan te kleden met allerlei extra’s. Met bijvoorbeeld stukjes kurk, kurken platen en schorsstukjes kun je het hok in een handomdraai een prachtige natuurlijke uitstraling geven. En om het af te maken, kun je het verblijf aankleden met allerlei mogelijke knabbel en knaagbare items, waardoor hij zich helemaal thuis zal voelen! Maar daarover later meer!