fbpx

Hoe help je je konijn de hitte door?

Konijnen in de zomerwarmte

In de natuur leven konijnen in een burcht onder de grond. In de zomer trekken zij zich maar al te graag terug in deze koele omgeving. Onze tamme konijnen hebben deze mogelijkheid niet. Elk jaar overlijden er dan ook vele konijnen in de zomer, omdat het al snel te warm voor ze is. De optimale omgevingstemperatuur voor een konijn ligt tussen de 15 en 20 graden. Boven de 24 graden is het dus al flink warm voor een konijn. En komt de temperatuur boven de 27 graden, dan zullen we echt maatregelen moeten nemen om het konijn hier doorheen te helpen.

Hoe weet je of je konijn oververhit is?

Normaal gesproken is de lichaamstemperatuur van een konijn tussen de 39 en 39,5 graden. Een konijn dat oververhit is, zal een hogere lichaamstemperatuur hebben. Het lichaam en de oren zijn dan warm. Typische gedragingen waaraan je oververhitting kunt aflezen: té rustig, helemaal languit liggen met een snelle ademhaling, niet recht lopen (alsof hij dronken is), sloomheid, een helemaal slap lichaam, liggen hijgen met de kop iets achterover.

Eerste hulp bij oververhitting

Wanneer een konijn een van de bovenstaande tekenen vertoont, maak dan een handdoek nat en wikkel deze om het lichaam van je konijn. Besprenkel vervolgens met een plantenspuit met LAUW water de oren en geef lauw water door middel van een spuitje in zijn bek. Wikkel geen handdoek om de oren van het konijn. Juist de oren kunnen warmte afvoeren, maar dat lukt minder goed als er een handdoek (ook al is deze nat en koud) omheen gewikkeld is. Na deze eerste hulp is het verstandig om met je dierenarts te overleggen wat de beste oplossing is in jullie situatie. Bel daarvoor eerst, voordat je een konijn in deze situatie vervoert. Wacht niet tot na je werk of iets dergelijks. Een oververhit konijn is echt een spoedgeval. Gezien de stress die dit met zich mee kan brengen, zou ik dit alleen doen bij oververhitting, en niet wanneer het ‘gewoon’ warm is.

Waarom geen koud water geven?

Konijnen zweten niet, maar raken hun warmte kwijt o.a. via de doorbloeding in hun oren. Ze zullen bij warmte meer gestrekt liggen en iets sneller ademen. Hoewel je wellicht de neiging hebt om een konijn bij hogere temperaturen koud water te geven, om te drinken of om ze te helpen met afkoelen, is dat niet verstandig. De bloedvaten trekken samen, wat maakt dat het konijn zijn warmte juist niet meer kwijt kan.

Voorzorgsmaatregelen bij zomerse temperaturen

De beste manier om een konijn koel te houden bij heet weer, is met een airconditioner. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Waar kun je je konijnen nog meer mee helpen?

Stro weghalen

De meeste konijnen zullen het zelf doen, maar haal stro voor een groot gedeelte weg. Stro isoleert immers en voelt warm aan. Het is beter om een (gedeelte) van het verblijf bijvoorbeeld van koele tegels te voorzien.

Granieten natuurtegels

Deze tegels blijven koel en konijnen liggen hier graag op, zodat ze zelf ook koel blijven. Het voordeel van deze tegels is dat konijnen geen behoefte hebben hieraan te knagen, en je hoeft ze niet in de vriezer te leggen. Je mag ze overigens wel in de koelkast leggen, voor als je ze nog koeler wilt hebben, maar over het algemeen zijn de tegels koel genoeg.

Icepod

Boven de 24 graden, is een Icepod ideaal. Deze is speciaal ontwikkeld voor onder andere konijnen. De Icepod is een harde ronde schijf met een diameter van 21 centimeter. Leg de schijf 3 tot 4 uur in de vriezer. Daarna kan je deze in het verblijf van je konijn leggen. De vorm maakt dat veel konijnen er graag op of in de buurt liggen. Sommige konijnen vinden het prettiger als je bijvoorbeeld een handdoek eromheen wikkelt (ook zijn er speciale hoezen voor te koop), maar dat hoeft niet. Konijnen hebben immers een dikke vacht en hebben dus geen probleem om erop te gaan liggen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de de huid van een konijn vast vriest aan de Icepod. Geef konijnen zelf de keuze of ze de Icepod gebruiken of niet, en verwacht niet dat ze er gelijk royaal bovenop gaan liggen.

Ze moeten er vertrouwd mee raken door positieve ervaring. Forceer het dus niet door je konijn er zelf bovenop te zetten, dat geeft juist stress. Ze moeten eerst wennen aan dat vreemde voorwerp. Geef het de tijd en biedt de Icepod op verschillende momenten aan (als je konijn iets actief is) en probeer verschillende comfortabele plekken uit. Het beste is om je konijn het zelf te laten ontdekken of en hoe ze de Icepod gebruiken. Soms merk je dat ze er pas op of in de buurt gaan liggen als de eerste koude er vanaf is. Dus geef niet gelijk op, maar geef het een kans. Sommige konijnen gaan er uiteindelijk toch nog op of in de buurt liggen.

N.B. Gebruik geen standaard koelelementen die we zelf gebruiken in bijvoorbeeld een koelbox. De inhoud van deze elementen is giftig, en de konijnen hebben er door de vorm vaak ‘grip’ op waardoor ze ze kapot kunnen knagen.

Het valt aan te raden om minimaal twee Icepods te kopen, zodat je je konijn er een kan geven en je de ander in de vriezer kan leggen. Enne, als je het zelf ook vrij warm vindt? Ik vind het zelf ook prettig er een te gebruiken ;-).

Hygiëne


Vaker schoonmaken

Maak je kooi en vooral de toiletbak vaker schoon. Een vieze toiletbak trekt ook eerder vliegen aan en gaat sneller broeien bij warm weer. Bij hoge temperaturen is soms beter om zelfs tweemaal per dag de toiletbak schoon te maken. Belangrijk is daarbij dat je sterke urinegeur verwijdert uit de bak. Dat gaat heel gemakkelijk met wat natuurazijn.

Madenziekte of Myiasis


Check je konijn twee keer per dag op plakpoep (onder de staart) en op wondjes. Daar komen namelijk vliegen op af. De blauwgroene vleesvlieg legt haar eitjes op konijnen, meestal in of rond de anus, tussen de achterpoten of in een wondje. Als de larven (maden) uitkomen, eten ze zich via de huid van het dier naar binnen. Hierdoor kan bloedvergiftiging of een infectie ontstaan. Het is zeer pijnlijk voor het dier, dat levend wordt aangevreten en binnen 24 uur kan sterven. Dit is een noodgeval, ga direct naar de dierenarts! Wacht in geen geval af. Als je er op tijd bij bent, heeft je dier de meeste kans op herstel. En schaam je vooral niet als het toch mis gaat; het gaat soms echt heel snel. Wanneer een konijn maden heeft, is er soms een onderliggend gezondheidsprobleem waardoor hij vatbaarder is voor madenziekte. Overleg dit dus ook met je dierenarts.

Plakpoep hangt vaak samen met verkeerde of teveel voeding. Zorg dus dat je konijn niet te veel eten krijgt. Voor de meeste volwassen dieren betekent dit ca. 20 gram droogvoer per kilo streefgewicht. Heeft je konijn plakpoep? Kijk dan eens of je konijn niet teveel droogvoer krijgt, of overleg met Berry of Jeroen, hoe je dat het beste kunt aanpakken. 

Er zijn overigens diverse middelen op de markt om madenziekte te voorkomen. Of je er goed aan doet dit preventief te gebruiken, is afhankelijk van de situatie. Leeft een konijn buiten? Zijn er veel vliegen? Dan is het zeker belangrijk om dit soort middelen in te zetten. Volg de instructies in de bijsluiter nauwkeurig op, of overleg met je dierenarts.

Voorkomen is sowieso beter dan genezen. Informeer eens of je horren voor de ramen kan plaatsen. Je kan ook overwegen om een insectenlamp aan te schaffen. Je kent ze wel uit winkels: lampen die een blauwig licht uitstralen en insecten aantrekken. Op die manier kan je de vliegen hopelijk bij je konijnenverblijf uit de buurt houden.

Voorkom stress

Voorkom stress bij je konijnen, zeker wanneer het echt warm is. Vervoer je konijnen daarom zo min mogelijk en train niet met hen – tenzij ze er zelf om vragen (’s avonds laat of in de vroege ochtend). Stel een eventuele introductie of koppeling met een ander konijn uit. Heb je een afspraak met de dierenarts? Overleg of je dit een paar dagen kunt verplaatsen bij zaken als entingen, castratie of sterilisatie.

Schaduw

Zet het verblijf in de schaduw. Bedenk dat de zon draait en het dier boven de 20 graden de gehele dag schaduw nodig heeft. Het is fijn (en noodzakelijk) als je konijn ook een buitenruimte of ren heeft. Als het waait, waait het daar lekker door.

Parasol, schaduwdoek of lichtgekleurd laken?

Plaats eventueel een parasol of schaduwdoek boven het hok en de ren. Of span een lichtgekleurd (nat) laken over het dak of over de ren. Bedenk dat een laken voor de ingang van de kooi of aan de zijkant van de ren, juist de luchtstroom tegenhoudt, dus dat is niet verstandig.

Een ventilator?

Een ventilator kan prettig zijn, mits de luchtstroom niet precies op het konijn blaast. Vaak is een draaiende (oscillerende) ventilator het meest functioneel. Daarbij is het fijn als het dier een keuze heeft om wel of niet in de luchtstroom te gaan zitten. Heb je een plafondventilator? Dan zou je een grote doos kunnen plaatsen, waar het konijn onder kan gaan zitten als hij niet in de wind wil zitten.

Buitenkonijn naar binnen?

Bij temperaturen boven de 27 graden is het wellicht een betere optie om het buitenkonijn tijdelijk in een koelere schuur of garage te huisvesten (mits er geen uitlaatgassen van een auto zijn). Heb je je huis koel kunnen houden, dan kun ze bijvoorbeeld ook in een ren in de kamer of de badkamer zetten. Sluit de gordijnen zodat je zoveel mogelijk de zon weert.

Eten en drinken

Meer drinken

Zeker als het warm is, zal een konijn meer moeten drinken. Ververs het water een paar keer per dag en zet het water op de meest koele plek. Geef dus geen ijskoud water. Eventueel kan je een isolatiehoesje kopen. Dit houdt het flesje koeler en gaat algengroei tegen. De meeste konijnen drinken overigens liever uit een waterbakje. Misschien is het een idee om tijdens hele warme dagen, voor de konijnen die normaal gesproken uit een flesje drinken, ook een drinkbak aan te bieden.

Groente


Als je konijn gewend is om groente te eten, kan dat juist als het warm is heel fijn voor het dier zijn. Door het eten van groente krijgt het dier ook meer vocht binnen. Let er wel op dat je ze niet veel meer geeft dan ze gewend zijn, want dan kunnen ze er problemen door krijgen. Bevroren groente of fruit – konijnenijs zeg maar – valt niet aan te raden. Het zorgt ervoor dat ze het uiteindelijk warmer krijgen en de kans is aanwezig dat het dier hierdoor diarree krijgt.

Verkoelende groente?

Planten die sneller groeien, werken meer verkoelend. Ze bevatten veel water, waardoor ze het lichaam van binnenuit verkoelen. Dit zijn onder meer bladgroente (zoals spinazie, sla, rucola, paksoi) en komkommer. Groenten die vorstbestendig zijn, zijn over het algemeen verwarmend. Ook verkoelende groenten, dient men met mate te geven, of geef kleine beetjes gedurende de dag en houd de ontlasting in de gaten. Voor alle groente geldt dat de groente niet direct uit de koelkast gegeven mag worden en we het beste een mix kunnen geven van kleine beetjes verschillende groente.

Ook konijnen kunnen verbranden

Ook konijnen kunnen net zoals mensen verbranden door de zon. Met name witte konijnen hebben daar last van. Houdt konijnen met weinig beharing op de oren, in de gaten. Haal deze dieren uit de zon en voorkom dat zij zich kunnen verbranden.

Heb je een langharig konijn?

Knip dan de vacht kort. Vergeet daarbij ook de buik niet. Wil je het liever niet zelf doen? Er zijn tegenwoordig steeds meer konijnentrimmers die daarmee kunnen helpen. Het beste is een konijn dan vroeg in de ochtend of wat later op de avond te knippen.

In bad doen?

Een veel gehoorde opmerking is, dat mensen hun konijnen verkoeling willen geven door het dier in bad te doen. Dat lijkt wellicht fijn voor het konijn, maar dat is het niet. Doordat de vacht nat wordt, is er meer kans op klitten en vervilting. Ook blijven ontlasting en urine eerder in een natte vacht hangen, waar dan weer sneller vliegen op af komen. Daarnaast geeft het in bad doen van een konijn stress. En het verblijf nat maken? Let erop dat wanneer hooi nat wordt, het kan gaan schimmelen.

Vakantie?

Juist tijdens de zomer gaan wij vaak op vakantie en neemt bijvoorbeeld een familielid of buurvrouw de zorg voor onze konijnen over. Leg een oppasser uit waar de Icepods liggen en wat er moet gebeuren bij temperaturen boven de 24 en 27 graden. Zet het op papier zodat de persoon het kan nalezen. Of schakel een professionele vakantieopvang in. Door hun expertise en ervaring kunnen zij kunnen beter inschatten wanneer een konijn zich niet goed voelt, en welke maatregelen nodig zijn bij bepaalde temperaturen en omstandigheden.

Hitteplan

Aanhoudende zomerhitte is voor onze konijnen levensbedreigend als we er niet goed op in spelen. Het allerbelangrijkste is dat je je konijn goed in de gaten houdt. Je kent je dier goed en ziet dan waarschijnlijk ook snel als er iets anders is dan normaal. Met bovenstaande informatie weet je waar je bij hitte extra op kunt letten en op in kunt zetten. Vertrouw je het niet, bel dan je dierenarts en bespreek wat goed is om te doen.

En mocht je na dit alles toch nog vragen hebben, dan mag je ons altijd bellen of mailen!

© Chews&Nibbles en Bernice Muntz